Het geld van de toekomst/Elementen voor een Europese sociale politiek voor het Informatietijdperk

Uit Aardnoot
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een oproep

Het geld van de toekomst (286)
Bernard Lietaer

De invoering van de euro

Van alle gebieden in de ontwikkelde wereld is Europa het gebied met de grootste reden om op grote schaal op sociaal terrein te innoveren. Het sociale vangnet van het industriële tijdperk, waarmee Europa in het verleden pionierde, zal nu onder ongekende druk komen te staan.

Er komen drie sterke krachten samen die ervoor zorgen dat werkloosheid een van de belangrijkste kwesties is waaraan Europa in de volgende decennia het hoofd moet bieden:

  • Een trend op de lange termijn, in de afgelopen twee decennia reeds zichtbaar, die erop wijst dat er steeds minder menskracht nodig is om de wereldwijde productievereisten te realiseren.
  • De komst van de cybereconomie zal dit proces doen uitbreiden naar de bedrijfstakken van distributie en detailhandel en een deel van de dienstenindustrie.
  • De invoering van de euro zal de traditioneel beschikbare mogelijkheden om werkloosheid te matigen, verminderen.

Wat er ook van het vroegere vangnet gered kan worden, het is belangrijk om te begrijpen dat er een nieuwe manier van denken nodig is, of Europa nu wel of niet de cybereconomie omarmt. De kwestie van Europese werkloosheid bestaat zelfs nu al, vóór internet een factor werd. De opkomst van de cybereconomie maakt het aanpakken van deze kwestie alleen maar veel moeilijker.

De ontwikkeling van een Europese sociale politiek voor het Informatietijdperk valt buiten het bereik van dit boek. Een belangrijke component daarvan echter—het op creatieve wijze gebruikmaken van een systeem van complementaire munteenheden—is hier relevant. In feite zijn zulke systemen al spontaan aan de basis van de samenleving in elk Europees land verschenen. De invoering van de euro geeft een extra sterke prikkel om nu die richting in te slaan.