Het geld van de toekomst/Relatie tussen geldstelsels, de manier waarop we tegen de tijd aankijken en duurzaamheid

Uit Aardnoot
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De drie middelen van overtuigingskracht

Het geld van de toekomst ({{{page}}})
Bernard Lietaer

‘Discounted Cash Flow’ is ‘Discounting the Future’

Het is typerend voor zowel monetaire deskundigen als groenen dat zij geen verband zien tussen het geldstelsel en duurzaamheid. Het volgende zal aantonen dat dit feitelijk een vergissing is.

De vriendelijkste manier om ons met dit verband kennis te laten maken, is nog een klein sprookje aan mijn petekind te vertellen.

We kunnen nu de relatie als volgt herverwoorden: rentevoeten scheppen een ingebouwde neiging om geen rekening te houden met de toekomst en om een wereldbeeld te scheppen met een ‘bijziende bril’. Bovendien geldt dat hoe hoger de rentevoet, des te meer die neiging de overhand krijgt.

De man met de bijziende bril

(sprookje voor Kamir, 7 jaar oud)

Er was ooit, in een plaats hier heel dichtbij, een man die al zo lang een bril droeg dat hij gewoon vergeten was dat hij ‘m op had. Maar het voornaamste probleem was dat die bril, in plaats van zijn gezichtsvermogen te verbeteren, hem zo bijziend maakte dat hij niet verder kon kijken dan zijn neus lang was.

Dus liep hij tegen iedereen en alles op, omdat zij altijd plotseling zonder waarschuwing tevoorschijn leken te komen, als het te laat was om het obstakel te ontwijken. Dit probleem maakte hem zo bezorgd dat hij een Wetenschapper ging raadplegen.

De Wetenschapper luisterde aandachtig naar het probleem, haalde toen uit de kast een erg dik boek met de titel ‘Optica’, vol vergelijkingen en diagrammen. En de Wetenschapper liet hem zien dat het heel normaal was dat hij beter dichtbij dan ver weg kon zien. Hij gaf wat uitleg over de lichtdeeltjes die minder worden met het kwadraat van de afstand waarop hij kijkt. De Man met de Bijziende Bril begreep de uitleg niet helemaal, maar hij was opgelucht toen hij hoorde dat er een wetenschappelijke reden was waardoor dit alles heel normaal was.

Dus bleef hij tegen mensen en bomen en zelfs tegen zijn eigen groene voordeur oplopen en ook tegen alle andere dingen die plotseling tevoorschijn kwamen, stootte hij zijn neus. Nadat hij met zijn voorhoofd een bijzonder harde rode stenen muur had geraakt, maakte hij zich opnieuw zorgen en voelde hij zich door alle bulten die hij bleef oplopen erg depressief. Dus ging hij naar een psychiater.

De psychiater zei hem op een grote sofa te gaan liggen en begon hem veel vragen te stellen—hoe de verhouding met zijn vader was, met zijn moeder en met zijn broers en zusters. Nadat hij al deze vragen had beantwoord, zei de psychiater hem dat het heel normaal was dat hij depressief was en vroeg hem elke week terug te komen om hier indringend voor behandeld te worden.

Op een dag, toen hij nog depressiever dan ooit terugkwam van zijn afspraak met de psychiater, liep de man met de bijziende bril tegen zijn vijf jaar oude kleindochter op die hem voor zijn huis opwachtte. Hij was erg blij haar te zien en ze gingen het huis in om samen te spelen.

Terwijl het meisje hobbelpaardje speelde op haar grootvaders knieën greep ze plotseling de leidsels van het paard en rukte de bijziende bril van haar grootvaders neus. Even plotseling ontdekte de man dat hij toch veel verder dan zijn neus kon zien. Het lachende gezicht van zijn kleinkind was haarscherp. De groene deur waar hij vorige week tegen aan was gelopen was haarscherp. Hij zag zelfs dat de muur met de rode stenen gerepareerd moest worden op de plek waar hij zijn hoofd had gestoten. Verder kunnen kijken dan je eigen neus lang voordat je je neus stoot, is toch heel zinvol.


In hoofdstuk 2 hebben we gezien hoe in ons heersende geldstelsel de rentevoeten nauw verweven zijn met het proces van geldschepping.

Begrip voor de verhouding tussen interest en de manier waarop we tegen de tijd aankijken zal in de volgende drie stappen verkregen worden:

  • Begrijpen hoe beslissingen over kapitaaltoewijzing in het algemeen worden gemaakt met behulp van de financiële techniek van contante waarde (‘Discounted Cash Flow’).
  • Hoe die contante waarde van de toekomst een van de onderliggende sleutels is die in ons huidige geldstelsel een direct conflict opleveren tussen financiële criteria en ecologische duurzaamheid.
  • Hoe de kortingsvoet die in de techniek van de contante waarde wordt gebruikt, direct wordt beïnvloed door de rentevoet van de munteenheid die in de cashflowanalyse wordt gebruikt.