Het geld van de toekomst/‘Discounted Cash Flow’ is ‘Discounting the Future’

Uit Aardnoot
Versie door Martien (overleg | bijdragen) op 16 mrt 2009 om 11:22 (figuur 8.2 en 8.3)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

[[../Relatie tussen geldstelsels, de manier waarop we tegen de tijd aankijken en duurzaamheid|Relatie tussen geldstelsels, de manier waarop we tegen de tijd aankijken en duurzaamheid]]

[[../]] ({{{page}}})
Bernard Lietaer

[[../De ‘visie’ op de korte termijn versus duurzaamheid|De ‘visie’ op de korte termijn versus duurzaamheid]]

Contante waarde is de techniek die in het algemeen wordt gebruikt om op financiële gronden te beslissen om wel of niet in een bepaald project te investeren of om verschillende projecten met elkaar te vergelijken. In elk financieel studieboek wordt deze techniek in detail besproken.

Wat wij daarover hier moeten begrijpen kan met een eenvoudig voorbeeld worden uitgelegd. Laten we aannemen dat een bepaald project vandaag een investering van 1000 euro vraagt en dat het gedurende vijftien jaar op elke eerste dag van elk jaar een nettowinst van 100 euro oplevert. Laten we ook aannemen dat er in die periode geen inflatie is. Figuur 8.2 laat zien hoe de echte cashflow van dat project er zou uitzien: het begint met een negatieve €1000 omdat vandaag dat bedrag moet worden uitgegeven en gedurende de volgende vijftien jaar hebben we steeds het bedrag van €100 aan de positieve kant.

{{{width}}}

Figuur 8.2: Feitelijke jaarlijkse geldstroom van een project

Hij zal nog steeds het negatieve bedrag van €1000 in jaar 0 zien. Maar als we aannemen dat de rentevoet gemakshalve 10% is, zal het inkomen van €100 na het eerste jaar nog slechts €91 waard zijn. (Ter wille van het voorbeeld zijn alle waarden afgerond op de hele euro’s omdat het tonen van veel decimalen de stelling niet verandert).116 We weten allemaal dat geld in de toekomst minder waard is dan geld van vandaag. Hoeveel minder hangt kritisch af van de ‘discount rate’ die op het project wordt toegepast.

Onze analist weet dat hij vandaag bij de bank €91 kan storten tegen een risicoloze opbrengst van 10%, en hij krijgt dus over een jaar automatisch €100. €100 over een jaar is dus gelijk aan €91 nu. Deze redenering voortzettend is de €100 van het tweede jaar slechts €83 waard, van het derde jaar €75, enzovoort. In het tiende jaar vertegenwoordigt de €100 storting nog slechts een waarde van €39; en in het vijftiende jaar een schamele €24.

Wat dus een absoluut redelijke investering leek te zijn—€1500 terugkrijgen voor de investering van €1000 in figuur 8.2, blijkt slechts een lusteloos project te zijn als we ernaar kijken met de Bijziende Bril van onze financieel analist.

{{{width}}}

Figuur 8.3: Discounted Cashflow, zoals een financieel analist die ziet

Als we dit een eeuw vooruit zouden projecteren, zou de laatste €100 slechts 7 cent waard zijn. Twee eeuwen vooruit zien we slechts enkele honderden van een cent. Geen wonder dat we in onze samenleving meestal niet nadenken over de gevolgen van onze beslissingen ‘voor de zevende generatie’, een proces waarbij we rekening zouden moeten houden met twee eeuwen in de toekomst.

Er is niets mis met de ogen of de redenering van de financieel analist. Hij past alleen maar rechttoe rechtaan financiële logica toe op een munteenheid met een positieve rentevoet.