Het geld van de toekomst/Overzicht per hoofdstuk

Uit Aardnoot
< Het geld van de toekomst
Versie door Martien (overleg | bijdragen) op 9 mrt 2009 om 10:58 (|current=Overzicht per hoofdstuk)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Samenvatting van Deel I

Het geld van de toekomst ({{{page}}})
Bernard Lietaer

Hoofdstuk 1. Geld—de basis van alle mogelijkheden

Hoofdstuk 1 laat zien hoe op het ogenblik vier megatrends werkzaam zijn die in de komende twee decennia tot een fundamentele verandering in ons geldstelsel zullen leiden. Het laat ook zien hoe deze verandering gebruikt kan worden als een kans om problemen op te lossen, problemen die onoplosbaar lijken te zijn indien we ons in het bestaande geldparadigma blijven opsluiten.

Geld is altijd geheimzinnig geweest. Gedurende duizenden jaren was het geheim van geld religieus van aard. Vandaag de dag blijft geld nog steeds effectief verstopt achter academisch jargon en wiskundige vergelijkingen voor ingewijden. Daarom beginnen we in hoofdstuk 2 met het verklaren van het mysterie dat eromheen hangt. We moeten ook de belangrijkste eigenschappen van ons huidige geldstelsel begrijpen en waarom het gedurende het Industriële Tijdperk zo vanzelfsprekend aanvaard werd.

De snelst groeiende economie ter wereld op dit moment is de cybereconomie. Reeds in 1996 deden naar schatting 20 miljoen gebruikers van het internet een aankoop via het net, wat leidde tot $36 miljard aan verkopen. Volgens PricewaterhouseCoopers zal dit in het jaar 2000 $200 miljard zijn. Tot voor kort werden bijna alle betalingen op het net gedaan met creditcards. Aankopen die met een creditcard worden gedaan, worden meestal betaald via de bank, buiten het net om. Er wordt gewerkt aan honderden projecten om de traditionele nationale munteenheden én de nieuwere vormen van particuliere munteenheden te computeriseren. In hoofdstuk 3 zullen we laten zien hoe dit onze samenleving kan en zal veranderen—méér dan zelfs degenen die deze veranderingen introduceren kunnen bevroeden.

Door contrasterende scenario’s te onderzoeken zullen we in hoofdstuk 4 duidelijk maken hoe door veranderingen in ons huidige geldstelsel samenlevingen in verschillende richtingen getrokken kunnen worden. Elk scenario zal een beschrijving geven van een wereld waar een ander soort munteenheid de overhand heeft gehad en wat voor invloed dit in een periode van twintig jaar kan hebben.

Maar allereerst moeten we de basiskennis vastleggen. Achter in dit boek vindt u een korte Introductie. Daarin worden de rollen van de sleutelspelers van het huidige monetaire systeem duidelijk, de jongste ontwikkelingen op de wereldwijde valutamarkten en hun invloed op uw leven. Als u al met deze onderwerpen bekend bent, kunt u de Introductie overslaan en direct met hoofdstuk 1 beginnen. Maar als u een opfriscursus nodig vindt of als dit nieuwe onderwerpen voor u zijn, zal de Introductie u zonder moeite op de hoogte stellen van de wijze waarop ons conventionele geld wordt geschapen, wie het beheerst en hoe de geldwereld echt werkt. Zij maakt al deze onderwerpen duidelijk voor de leek.