Het geld van de toekomst/De eerste Belgische LETS-groep

Uit Aardnoot
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Enkele voorbeelden in Vlaanderen

Het geld van de toekomst (447)
Bernard Lietaer

LETS Antwerpen

door Karin Nolmans

In juni 1994 zijn we in Leuven gestart met de eerste LETS groep in België.

Een paar weken voordien hoorde ik in een radioprogramma, ‘De kleren van de keizer’, een reportage over LETS. Een vrouw vertelde dat ze bediende was, maar ook graag haar knipte. En binnen LETS kon ze dit perfect combineren.

‘t Leek me prachtig, want ik ben zelf beginnend haarkniphobbyist en dringend op zoek naar nieuwe proefkonijnen. Na een studiedag, georganiseerd door Aktie Strohalm, heb ik dolenthousiast andere geïnteresseerden gezocht. En een paar dagen later ben ik met een tiental geïnteresseerden begonnen, zonder veel tamtam.

Om het geheel ‘speels’ te houden kozen we voor een eenheid van ongeveer 1/10 van onze Belgische frank. Als naam werd er eerst voor ‘bloempjes’ gekozen. Maar dit werd na een korte periode toch als te veel ‘flowerpower’ beschouwd en op een gezellige avond omgezet in ‘IK U’s, komende van de uitdrukking ‘Wat moet ik u?’

Doel was om met zo weinig mogelijk organisatiewerk een LETS groep te laten draaien, zodat het accent kwam te liggen op de echte handelingen. Zes jaar later werken we nog steeds met onze zelfde centrale primitieve papieren boekhouding, waarin de deelnemers zelf hun transacties komen noteren. We zijn zonder veel reclame gegroeid tot een netwerk van een 80 tal actieve gezinnen (de meer passieve deelnemers worden om het halfjaar aangespoord om er uit te stappen).

We zijn iets gestructureerder geworden wat betreft nieuwkomers (2x per jaar een informatiebijeenkomst), contactmomenten (2x per jaar een ‘brunch’) en een gids (jawel, ook slechts 2x per jaar).

Om de communicatie tussen de deelnemers toch iets te stimuleren hebben we wel 6x per jaar een nieuwsbrief, waarin dringende vragen kunnen geplaatst worden (dit idee ontstond na een mislukt ‘telefoonpiramide’ initiatief).

Bij nieuwkomers leggen we zeer sterk de nadruk op het eigen initiatief. Zelf zo snel mogelijk (liefst binnen de maand) contact leggen met mogelijke vragers of aanbieders. Blijkbaar heeft dit resultaat, want het laatste jaar merken we dat nieuwkomers snel actief handelend worden.

De afgelopen jaren zijn er veel mensen in en uit de groep gestapt. Van de oorspronkelijke initiatiefnemers (een tiental mensen) blijken er nog slechts twee actief te zijn.

Maar nu is het een stevig netwerk geworden van mensen die LETS in hun leven geïntegreerd hebben. Via onze startervaring hebben we een aantal andere LETS groepen mee opgestart.

Dankzij mijn job binnen de vormingsorganisatie DIALOOG kon ik vanaf 1996 andere LETS groepen in Vlaams Brabant mee helpen opstarten, waaronder: Tienen, Tielt Winge, Vilvoorde, Keerbergen, Ternat en binnenkort Londerzeel.