Echte economie

Uit Aardnoot
Ga naar: navigatie, zoeken

Arnold Heertje heeft in 2006 aflevering vier (Thijmessay) van de in 2006 gepubliceerde Annalen van het Thijmgenootschap verzorgd onder de titel "Echte economie. Een verhandeling over schaarste en welvaart en over het geloof in leermeesters en lernen."

In deze verhandeling zet Heertje recht wat in de moderne economie is scheefgegroeid. Hij hekelt de specialisaties die het zicht ontnemen op de twee uitgangspunten van de economische wetenschap: schaarste en welvaart. Door deze overspecialisering zijn eenvoudige inzichten verloren gegaan en dat leidt tot maatschappelijke schade. Vooral de onderwaardering van natuur en cultuur is een negatief gevolg van de eenzijdige nadruk op de financiële kanten van de economie en de illusie van universele meetbaarheid.

Heertje legt het intellectuele tekort in de Nederlandse samenleving bloot. Hij wijt dit tekort aan het onderwijs en ontleent aan het jodendom zijn remedie daarvoor: het permanente leren.

Professor Arnold Heertje schrijft elke week exclusief een column voor RTLZ.nl. De eerste: 'Corrigeer de jonge econoom'. Uit die column: "Nederland is in beweging. Deze keer in de goede richting. Niet iedereen ziet het, de veranderingen zijn sporadisch en we zijn nog in de greep van jaren van verloedering. Maar, wie contact maakt met de werkvloer van de samenleving, neemt lichtpuntjes waar." Lees meer.

Het Thijmgenootschap is een vereniging voor wetenschap en levensbeschouwing die wetenschappelijke reflectie vanuit een christelijk perspectief op ontwikkelingen in cultuur en samenleving wil bevorderen. Jaarlijks worden drie à vier Annalen gepubliceerd.