Genrich Altschuller

Uit Aardnoot
Ga naar: navigatie, zoeken

Genrich Altschuller, was een Russisch dissident en ontwierp TRIZ rondom het idee dat innovatie een eindig aantal patronen volgt. TRIZ staat voor Teoriya Resheniya Izobreatatelskikh Zadatch, ofwel de Theorie voor het Oplossen van Inventieve Problemen.

Altschuller recenseerde duizenden patenten en categoriseerde de typische problemen die ze oplosten en de bijbehorende verschillende types conflictoplossingen. Vervolgens generaliseerde hij zijn ontdekkingen in 40 principes of beginselen en plaatste ze in een matrix.

Om TRIZ te gebruiken dien je eerst de karakterestieken van je product te vinden die verbetering of innovatie nodig hebben. De matrix suggereert vervolgens een conflictoplossing of beginsel die je kunt volgen om het probleem op te lossen.

Deze aanpak lijkt daarmee op die van een Patroontaal of Pattern Language van Christopher Alexander. Het concept van de Pattern Language ligt vervolgens weer aan de basis van de pareltaal waarin vervullingen van telkens terugkerende wensen in een bepaalde context waarin specifiek krachtenveld actief is worden beschreven.

Externe links