Het geld van de toekomst/Valutamarkten
← | → |
Als u in het buitenland gereisd hebt, hebt u op de valutamarkt gehandeld. U bent naar een bank of geldwisselkantoor gegaan en hebt uw kleine stukjes papier geruild tegen exotisch uitziende buitenlandse stukjes papier. De dag nadat iemand het geld uitvond is zijn buurman een geldwisselkantoor begonnen. Wat is er dan nieuw aan valutamarkten? Heel veel eigenlijk.
Het eerste teken dat er iets anders aan de hand is, is het enorme volume aan valutatransacties. In de prehistorische dagen van de jaren zeventig schommelde het normale dagelijkse volume aan valutatransacties tussen de $10 en 20 miljard. Tegen 1983 was dat toegenomen tot $60 miljard. In 1998 had het dagelijkse volume een ontstellende $1,5 biljoen177 bereikt en de schatting voor een ‘normale’ dag in het begin van de 21e eeuw is ongeveer $2 biljoen.
Gewone mensen zoals wij verliezen hun gevoel voor verhoudingen als zij met zulke aantallen worden geconfronteerd (zie de quizvraag in het kader). Laten we dit eens in het juiste perspectief zetten. Deze omvang is meer dan 50 keer de totale wereldwijde internationale handel in alle goederen, alle productie en alle diensten. Het ligt in de orde van grootte van 100 keer de dagelijkse handel in alle waardepapieren op alle aandelenbeurzen ter wereld. Het is zelfs 50 keer meer dan alle goederen en diensten die per dag door alle geïndustrialiseerde landen worden geproduceerd (bnp). Bovendien groeit het volume aan valutatransacties nog steeds met een halsbrekende snelheid van 15 20% per jaar, vergeleken met een gemiddelde jaarlijkse groei van 5% voor de wereldhandel. Men kan terecht stellen dat er iets érg ongebruikelijks aan de gang is op het gebied van de wereldvalutahandel, iets dat we nog nooit eerder hebben meegemaakt.