Het geld van de toekomst/Mijn standpunt

Uit Aardnoot
< Het geld van de toekomst
Versie door Martien (overleg | bijdragen) op 12 mrt 2009 om 15:38 ({{kader}})
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Drie beloftes

Het geld van de toekomst ({{{page}}})
Bernard Lietaer

Deel I. Wat ís geld?

Dit boek gaat niet over economie of economische theorie. Veeleer is het een voorstel om concrete problemen op te lossen door op systematische wijze geldinnovaties in te voeren. De meeste hiervan zijn al in de praktijk getest. In plaats van een bepaalde economische theorie te volgen is mijn standpunt over geld gevormd door een totale systeembenadering.

Een systeemanalyse vereist het identificeren van vier aspecten van een bepaalde werkelijkheid:

  • de deelnemers (individueel of collectief);
  • de processen (interactie tussen de deelnemers);
  • de regels (bijvoorbeeld natuurwetten, of in ons geval de menselijke wetten met betrekking tot het scheppen van geld en van de wijze waarop het geld stroomt);
  • de context, aangegeven door de interactie tussen het geldstelsel en andere systemen en de bredere omgeving.

Een totale systeembenadering definieert deze context op een bredere manier dan de economische theorie dat doet, teneinde de belangrijkste neveneffecten te integreren. In ons geval in het bijzonder houdt dat in de invloed van verschillende geldstelsels op de aard van de relaties tussen mensen onderling, op de samenleving als geheel en op ecologische systemen. In deze context kan elk deel van dit boek gezien worden als een stap naar het verbreden van uw begrip van het totale systeem dat betrekking heeft op geld. Deel I verklaart de geheimen van de huidige officiële nationale munteenheden. Deel II verbreedt de blik teneinde nieuw opkomende geldstelsels te omvatten. Het voorliggende boek gaat daarom over geld in de wereld rondom ons en beschrijft hoe verschillende geldstelsels vorm geven aan de samenleving.

Kaders

Korte tafereeltjes of intrigerende anekdotes die een bepaald punt toelichten, zullen worden opgenomen in een kader als dit.

Het is een uitdaging deze ideeën uit de ivoren torens van de universitaire en monetaire wereld tevoorschijn te halen en ze toch conceptueel sluitend te houden, en om af te sluiten met een grappige tekst die toegankelijk is voor het brede publiek. Ik heb voetnoten en technische bijlagen gebruikt om ingewikkelde zaken uit te leggen die niet essentieel zijn voor het volgen van de grote lijn van de tekst. Dit is geen verhandeling over geld, omdat het mijn bedoeling is alleen díé aspecten te verduidelijken die essentieel zijn voor het begrijpen van de geldkeuzes die ons ter beschikking staan om in de komende twee decennia vorm te geven aan onze toekomst.

Verhaaltjes

U zult in dit boek ook vele soorten verhaaltjes tegenkomen die ontleend zijn aan de werkelijkheid of die ontsproten zijn uit mijn fantasie. Zij omvatten krantenknipsels, brieven aan een vriend, sprookjes voor mijn zeven jaar oude petekind of aantekeningen van mijn reizen in de tijd. Zij vormen een integraal deel van de tekst en zullen worden aangegeven met kaders als dit. Hoewel ze op die plaats een bepaald aspect verduidelijken kunnen ze ook zelfstandig gelezen worden.