Het geld van de toekomst/De twee drijvende krachten

Uit Aardnoot
< Het geld van de toekomst
Versie door Martien (overleg | bijdragen) op 16 mrt 2009 om 11:15 (figuur 4.4 en 4.5)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De vier scenario’s in perspectief

Het geld van de toekomst (158)
Bernard Lietaer

Een laatste vraag: waar staat het ‘Officiële Toekomstscenario’ op deze kaart?

Het volgende diagram (zie figuur 4.4) is een overzicht van de scenario’s en laat hun verhouding tot elkaar zien.

{{{width}}}

Figuur 4.4: Eerste benadering van de verhouding tussen de vier scenario’s

Wat de twee lagere scenario’s (Hel op Aarde en Zorgzame Samenlevingen) gemeen hebben is een specifieke gebeurtenis: een wereldwijde monetaire krach. De twee bovenste scenario’s (Corporate Millennium en Duurzame Voldoening) zijn niet op zo’n gebeurtenis gebaseerd. Op dezelfde manier geven de twee linkerscenario’s de hoogste prioriteit aan individualistische en concurrentieneigingen; de twee rechts doen dat niet.

Maar als we alleen naar deze drijvende krachten kijken, zullen we slechts een relatief oppervlakkig beeld van de betrokken dynamiek zien. De echte middelen voor verandering zijn mensen. Figuur 4.5 suggereert wat we kunnen doen, individueel en collectief, om de kansen voor Duurzame Voldoening te verbeteren.

{{{width}}}

Figuur 4.5: Verhouding tussen de vier scenario’s


De monetaire krach op de verticale as van figuur 4.4 is geen plotselinge natuurlijke catastrofe—zoals onweer—die we met enig geluk wel of niet kunnen ontwijken. De reden dat er geen krach in de bovenste twee scenario’s optreedt, is dat er bewust preventieve actie is ondernomen. De aard van deze preventieve acties is het terugkerende thema van de vijf hoofdstukken die Deel II vormen.

Evenzeer moet de linkerkant van het schema (dat wil zeggen of zeer individuele prioriteiten in een samenleving wel of niet de overhand hebben) niet gezien worden als een mechanische collectieve verschuiving die eenvoudig kan worden aan- of afgezet. In plaats daarvan, zoals we zagen in hoofdstuk 1, zal de sleutel liggen in het feit of we het geldmodel wel of niet willen heroverwegen. De cartoon geeft op een andere manier de kosten van het opgesloten blijven in de overheersende interpretatie van geld weer. Alleen als we ervoor kiezen om ons bewust te worden van het feit dat we uit de gelddoos kunnen lopen, naar de andere kant waar geen blokkades zijn, kan Duurzame Voldoening totstandkomen.