Het geld van de toekomst/Mogelijkheden voor implementatie

Uit Aardnoot
Versie door Martien (overleg | bijdragen) op 10 mrt 2009 om 16:01 (Nulde versie)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

[[../Historische precedenten|Historische precedenten]]

[[../]] ({{{page}}})
Bernard Lietaer

[[../De Terra als initiatief van het bedrijfsleven|De Terra als initiatief van het bedrijfsleven]]

Er zijn verschillende manieren waarop een Global Reference Currency zou kunnen worden ingevoerd. Men zou bijvoorbeeld theoretisch kunnen proberen om consensus voor een GRC te krijgen tussen de regeringen van de wereld, via een nieuwe overeenkomst van Bretton Woods of via een hervorming van het Internationale Monetaire Fonds.

Maar de politieke werkelijkheid van vandaag is zodanig dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat regeringen een dergelijke consensus weten te bereiken. Privé gesprekken met topfunctionarissen van de Bank voor Internationale Betalingen en het IMF hebben bevestigd dat een fundamenteel nieuw initiatief onder de huidige geopolitieke omstandigheden alleen kan worden genomen door de private sector.

Bovendien ligt de echte beslissingsmacht tegenwoordig toch meer bij de internationale ondernemingen dan bij de regeringen. De belangrijkste prioriteiten in de tijd die moeten worden verschoven als we duurzaamheid willen bereiken, zijn die van de wereldwijd opererende ondernemingen, en daarom is betrokkenheid van de internationale zakenwereld in elk geval nodig. Daarom stel ik hier als strategie voor, een groep sleutelondernemingen te overtuigen zelf een Global Reference Currency op te zetten, als dienst aan iedereen die internationaal handel wil drijven.