Het geld van de toekomst/Hoe het Bia Kud Chum-stelsel van gemeenschapsgeld werkt

Uit Aardnoot
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De oorsprong van Bia Kud Chum

Het geld van de toekomst (264)
Bernard Lietaer

Complementaire munteenheden in het Informatietijdperk

Het gemeenschapsgeld wordt uitgegeven als een renteloze lening aan rekeninghouders van de Bia Kud Chum Community Bank, die beheerd wordt door twee vrouwelijke leden uit de gemeenschap en een kerngroep van ongeveer tien individuen.

Elke rekening wordt als een Eenheid beschouwd en elke Eenheid kan meerdere deelnemers hebben. Aldus kan een gezin één Eenheid hebben, waarbij elk gezinslid als subdeelnemer in het systeem optreedt. De Eenheid kent een eerste kredietlimiet van 500 bia, die moet worden terugbetaald voordat er opnieuw geld kan worden opgenomen. Teneinde de boekhouding inzichtelijk te maken wordt elke maand informatie over de stand van de rekening overgeboekt naar het grootboek. Het grootboek is altijd in evenwicht en geeft nauwkeurige en duidelijke informatie over de stand van zaken van het systeem.

Het is de bedoeling dat de bia-munteenheid de Thaise baht voor plaatselijke doeleinden vervangt, waardoor de mogelijkheden voor vervanging van importen en betere lokale productieactiviteiten toenemen. Uit gesprekken met de dorpelingen bleek bijvoorbeeld dat een aanzienlijke hoeveelheid geld besteed werd aan elders vervaardigd voedsel, terwijl ter plekke gezondere maaltijden konden worden geproduceerd.

Door participatie en samenwerking is een systeem totstandgekomen dat de behoeftes en wensen van de gemeenschap en vooral hun eigen inbreng weerspiegelt. Het gebruikt een verstandig en eenvoudig boekhoudsysteem, dat goed genoeg is voor de gemeenschap waarbinnen dat moet werken. Het heeft zowel de steun van belangrijke individuen in de gemeenschap als brede belangstelling uit de gemeenschap. Hoewel de gemeenschap zelf over de toekomstige ontwikkelingen van het systeem moet beslissen, voorziet het systeem zelfs in dit stadium al in aanzienlijke vervanging van importen, renteloos bankieren, microkredieten en financiering van programma’s voor gezondheidszorg en onderwijs via de Bia Bank.

Het Bia Kud Chum-gemeenschapsgeld is het eerste systeem van deze aard in Zuidoost-Azië. Het technisch originele hierin is de combinatie van een technologie op basis van papiergeld met een groepssysteem van wederzijdse tegoeden (elke Eenheid vertegenwoordigt in feite een groep medeverantwoordelijke individuen). Het is ook belangrijk dat dit Thaise NGO-project een direct gevolg is van samenwerking en kruisbestuiving tussen Nederlandse, Canadese en Mexicaanse expertise op het gebied van complementaire munteenheden, gefinancierd door een Japanse non-profitorganisatie. Daardoor is het een symbool van de opkomende volwassenheid en wereldwijde verspreiding van de beweging van complementaire munteenheden.