Het geld van de toekomst/Met LETS tegen sociale uitsluiting

Uit Aardnoot
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Vrouw Holle—Begijnendijk

Het geld van de toekomst (454)
Bernard Lietaer

Over de schrijver

door Peter Douwe

Een van de aantrekkelijke eigenschappen van LETS is de ‘wederkerigheid’: nu eens biedt men hulp, dan weer krijgt men diensten. Er wordt terecht van uitgegaan dat elk mens wel wat te bieden heeft én dat elk mens anderen nodig heeft. Deze benadering verschilt van de klassieke hulpverleningspraktijk, waarbij steeds dezelfden hulp bieden en steeds dezelfden hulpvrager zijn.

Het was vanuit deze overweging dat in 1997 het Steunpunt Welzijn voor de regio Aalst Oudenaarde het initiatief nam tot oprichting van een regionale Letsgroep.

Van meet af aan werd in de publiciteit en de contacten gestreefd naar heterogeniteit. Zowel mensen met een vervangingsinkomen als met een betere financiële en sociale situatie werden uitgenodigd. Ook personen met een handicap vonden de weg. De ervaring is dat LETS wel degelijk een emanciperend effect heeft. Mensen die langdurig zonder werk zitten, die maatschappelijk aan de kant staan, krijgen in LETS bevestiging van hun waarde als persoon, bouwen een kennissenkring op, krijgen en nemen ook de kansen tot sociale integratie

LETS op de planken

Het streven om LETS bij zoveel mogelijk mensen ter kennis te brengen, ongeacht hun sociale situatie, leidde er in 2000 toe dat een heus toneelstuk gelanceerd werd dat overal in Vlaanderen én Nederland op de planken kan. Het reistoneel heet ‘Lets Doe Het!’ en is als het ware een spelende vertelling: het kan in elke zaalsituatie en zonder technische poespas gebracht worden. Het is dan ook de bedoeling dat zowel overtuigde Letsers zich ermee aangemoedigd weten, als dat mensen LETS leren kennen. ‘Lets Doe Het!’ werd geschreven door de bekende toneelauteur Paul Coppens. Vier acteurs/actrices werken eraan mee: naast Paul Coppens zelf ook Mieke Leemans, Monique Buys en Jacques Van Avermaet.

In dit toneelstuk wordt sterk de nadruk gelegd op de sociale waarde van LETS. Over LETS in Aalst Oudenaarde en ‘‘Lets Doe Het! vind je meer info op http://www.welzijn.net.