Het geld van de toekomst/Wat nu?

Uit Aardnoot
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het effect van concentratie van welvaart

Het geld van de toekomst (81)
Bernard Lietaer

Hoofdstuk 3. Cybersfeer—de nieuwe geldgrens

De drie neveneffecten van rente—concurrentie, de noodzaak van eindeloze groei en concentratie van welvaart—zijn de verborgen machines die ons in en door het Industriële Tijdperk hebben gestuwd. Zowel het beste als het slechtste dat het Moderne Tijdperk heeft bereikt, kan daarom indirect worden toegeschreven aan deze verborgen gevolgen van interest—die ogenschijnlijk triviale eigenschap van ons officiële geldstelsel.

Er is groeiende consensus dat het Industriële Tijdperk stervende is. We zijn begonnen met het bevaren van de niet in kaart gebrachte zeeën van het Informatietijdperk. Vreemd genoeg zijn nieuwe monetaire experimenten, niet herkend door de belangrijkste media of de wereld der wetenschap, al in een tiental landen in de wereld begonnen te bloeien. Volgens mij bieden deze innovaties realistische mogelijkheden om de excessen en onevenwichtigheden van het huidige systeem langzaam te corrigeren, zonder revoluties of geweld. Nog belangrijker is het feit dat deze nieuwe complementaire munteenheden, wanneer zij samenwerken met het heersende nationale geldstelsel, nieuwe welvaart scheppen, zowel financieel als sociaal. Zij hebben ook al bewezen dat zij enkele van de urgentste sociale kwesties aanpakken zonder dat belasting of regulering nodig is. Het is geen toeval dat deze nieuwe munteenheden géén van de vier hiervoor beschreven duidelijke eigenschappen van de nationale munteenheden gemeen hebben. Zij hebben bijvoorbeeld duidelijk niet te maken met interest.

Het is de moeite waard om ons te herinneren wat John F. Kennedy gezegd heeft: ‘Zij die vreedzame revolutie onmogelijk maken, zullen gewelddadige revolutie onvermijdelijk maken.’