Het geld van de toekomst/De Hogedrukketel

Uit Aardnoot
< Het geld van de toekomst
Versie door Martien (overleg | bijdragen) op 16 mrt 2009 om 10:07 ({{figuur|nummer=1.1|width=100%|beeld=HGvdT-figuur-1.1.png|caption=De Hogedrukketel}})
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hoofdstuk 1. Geld—de basis van alle mogelijkheden

Het geld van de toekomst (23)
Bernard Lietaer

Verouderingsgolf

Er was ooit een buitengewoon weelderige en mooie planeet, waarvan de zeer inventieve inwoners, tot hun grote verrassing, een gigantische machine creëerden. Nog verrassender voor hen was de ontdekking dat deze machine de tijd comprimeerde. Door deze opmerkelijke eigenschap dwong deze enorme uitvinding hen in feite om zich bewust te worden van enkele onverenigbare zaken die gevaarlijk ingeklemd waren tussen hun meest geliefde, gevestigde gewoontes en hun eigen overleven.

Op een goede dag beseften deze mensen dat vier krachtige megatrends als reusachtige krachten gingen samenkomen op dezelfde plaats en tijd. Misschien omdat deze krachten door die zo inventieve mensen zelf in gang waren gezet, waren deze vier megatrends voor deze mensen zo moeilijk te herkennen en was het nog moeilijker voor hen om daarmee om te gaan. De Hogedrukketel die door deze ingenieuze maar helaas kortzichtige mensen werd gecreëerd, is weergegeven in figuur 1.1. Als u goed kijkt zult u zien dat deze mensen, hun planeet en hun Hogedrukketel u erg bekend voorkomen.

100%

Figuur 1.1: De Hogedrukketel

Deze buitengewone Hogedrukketel bestaat uit vier reusachtige pijlen die elk een megatrend weergeven en die zich met verschillende snelheid naar dezelfde bestemming bewegen. Stel u voor dat twee pijlen op ijsbergen lijken—de Verouderingsgolf, en de Klimaatverandering en ondergang van biodiversiteit—die met de snelheid van een ijsberg maar met onverbiddelijke traagheid op weg zijn naar dezelfde plaats en tijd. De andere twee reusachtige pijlen—Monetaire Instabiliteit aan de ene kant en de Informatierevolutie aan de andere kant—bewegen sneller en minder voorspelbaar, net als schepen (Titanics), maar zijn ook onderweg naar dezelfde plaats en tijd.

Deze vier megatrends worden hierna kort beschreven. Elke trend wordt in een enkele, harde ‘geldvraag’ samengevat, een essentiële vraag waarop in het volgende decennium een bepaald antwoord gegeven moet worden—door niets te doen of door een antwoord te ontwerpen. De rest van het boek zal dan laten zien hoe deze ‘geldvragen’ kunnen worden omgebogen in een verrassende kans om Duurzame Voldoening tot een realiteit te maken.

De eerste stap is te erkennen dat het ‘niet het juiste moment is om struisvogel te spelen’, zoals The Economist op 1 januari 1999 in een hoofdartikel schreef. Een struisvogel kent misschien een kortstondig moment van psychisch welbevinden, maar vitale delen van zijn anatomie staan aan grote gevaren bloot. Kortom, het is nu tijd dat we ons hoofd uit het zand halen. We beginnen met de Verouderingsgolf—de langzaamste van de megatrends maar ook degene die het meest onverbiddelijk zeker is.