Het geld van de toekomst/LETS-ruilwinkel Feijenoord

Uit Aardnoot
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Amstelnet

Het geld van de toekomst (445)
Bernard Lietaer

Enkele voorbeelden in Vlaanderen

Deze ‘ruilwinkel’ is een van de initiatieven van Rolets, het LETSsysteem in Rotterdam, en als adviseur bij de Stichting Vrijwilligerswerk Rotterdam betrokken bij het opzetten van zelfstandige ruilwinkels.

Uit onderzoek naar armoedebeleving blijkt dat werkelozen die erin slagen hun sociale netwerken te onderhouden, minder last hebben van hun armoede dan degenen die dat niet lukt. Die vinden vaak niet de kracht om zelf op te krabbelen. Dus bedacht Erika van den Bergh: ontwikkel met die mensen een netwerk. Een model voor zo’n netwerk vonden zij in LETS.

Om het ruilprincipe zo concreet mogelijk te maken, ontwikkelden men de LETS ruilwinkel Feijenoord. Een plek waar je binnen kunt lopen, waar spullen staan en diensten zichtbaar zijn en waar je kunt overleggen of het aanbod wel echt iets voor jou is. Belangrijk is de sfeer in zo’n winkel. We streefden niet naar een gemoedelijke en warme sfeer maar naar een open, heldere en neutrale sfeer. De sfeer van een bibliotheek of postkantoor. Zakelijk, maar niet té.

Van doorslaggevend belang in de ruilwinkel is de bemiddeling. Daarvoor werden twee mensen aangenomen. Als iemand met een aanbod komt, gaan die meteen bellen. Soms moeten ze wel vier, vijf keer bellen voor ze de juiste persoon hebben. Maar ze krijgen ‘m te pakken. De bemiddeling werkt goed.

Momenteel zijn ze bezig nog vijf van zulke winkels op te zetten. Dat doen ze samen met organisaties die in die deelgemeentes actief zijn. Professionele organisaties, want we willen dat het een professionele beweging wordt.