Het geld van de toekomst/Amstelnet

Uit Aardnoot
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Noppes

Het geld van de toekomst (444)
Bernard Lietaer

LETS-ruilwinkel Feijenoord

door Werner Barendrecht

Eind 1997/begin 1998 kon ook een begin gemaakt worden met de tweede poot van Noppes: de zakelijke kant (later bekend onder ‘Amstelnet’). In het kader van een Europees project begonnen Werner Barendrecht, Naima Challioui en Rob van Hilten, met Edgar Kampers als adviseur, deze poot op te zetten. We zetten dit project geheel gescheiden van Noppes op uit overwegingen van positionering en om onnodige risico’s voor Stichting Noppes te vermijden. Na het vertrek van Rob zijn Naima en Werner, later bijgestaan door Irma Braat, verdergegaan met het opzetten van Amstelnet. Na een aanlooptijd van enkele maanden konden we gaan werven en zaten we medio 1999 op zo’n 85 deelnemende bedrijven.

Amstelnet heeft als doel een handelsnetwerk op te zetten voor professionals, bedrijven en organisaties die met elkaar willen samenwerken voor een verantwoorde maatschappij en gezamenlijk succes. Amstelnet is eigenlijk een kopie van Noppes, alleen op een heel andere manier ingekleurd. Ook bij Amstelnet krijg je een bankrekening, een rekeningoverzicht en een deelnemerslijst. Ook bij Amstelnet is er zoiets als de Noppesgids en zijn er advertentieoverzichten. Maar het ziet er heel anders uit. Het is helemaal op bedrijven, professionals, freelancers en organisaties gericht.

Noppes levert niet meer dan het frame waarin iemand zelf aan de slag kan. In Amstelnet krijgen bedrijven een uitgebreide service aangeboden. Als blijkt dat er een bakker nodig is, gaan we bellen. Op het moment dat een bedrijf deelnemer wordt, gaan wij ervoor zorgen dat het gaat handelen. En als blijkt dat het iets nodig heeft dat niet in het netwerk te krijgen is, gaan we op zoek en zorgen dat het er komt. We bemiddelen altijd. We verrichten dus een boel werk.

Daar hoort ook een ander financieel plaatje bij. Bedrijven betalen vierhonderd gulden om deelnemer te zijn. Waarschijnlijk gaan we dat volgend jaar segmenteren: grote bedrijven gaan meer betalen dan kleine bedrijven.

Daarnaast brengen we commissiekosten in rekening over elke gesloten transactie. Zowel de kopende als de verkopende partij betaalt drie procent van de waarde van de transactie. Die waarde kan voor een deel worden uitgedrukt in guldens en voor een deel in Amstelnet eenheden. Wordt er bijvoorbeeld verhandeld voor zeventig gulden en dertig Amstelnet eenheden, dan bedraagt de commissie drie procent van zeventig gulden plus drie procent van dertig Amstelnet eenheden.

Eén keer per maand ontvangen de deelnemers een factuur waarin al die transacties worden opgesomd.

Op de langere duur willen we Noppes en Amstelnet verbinden. Individuen uit Noppes gaan dan aan het werk bij bedrijven in Amstelnet, en bedrijven bieden individuen de mogelijkheid hun producten te kopen voor noppes. Dan komt arbeidsbemiddeling in de kijker. We willen uitzendbureaus in Amstelnet opnemen, zodat die daarvoor kunnen zorgen. Ze doen dan gewoon hun werk. Het enige verschil is dat er niet alleen wordt afgerekend in guldens of euro’s maar ook in Amstelnet eenheden of in noppes. Geen ingewikkelde verhalen over dat de wereld verbeterd moet worden, maar gewoon: dit is de truc, dit werkt, dit zijn de voordelen.