Het geld van de toekomst/De grondoorzaak?

Uit Aardnoot
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De autonome macht van de onderneming

Het geld van de toekomst (137)
Bernard Lietaer

Zorgzame Samenlevingen

Hoewel deze zorgen terzake doende en schrijnend zijn, ben ik tot de conclusie gekomen dat zij veeleer de symptomen dan de oorzaken aangeven. In de geschiedenis van het Moderne Westen worden macht en invloed traditioneel gedeeld en/of in evenwicht gehouden door vier ‘machten’: de overheid, het bedrijfsleven, het onderwijs en de media. Vandaag de dag, duidelijker en directer dan ooit, worden deze vier machten beheerst door het geld. Zelfs directeuren van de machtigste ondernemingen zijn verplicht datgene te doen wat de financiële markten willen, of zij worden ontslagen en vervangen door iemand die dat wel doet. Voorrang geven aan het denken op de lange termijn boven de winsten van het volgende kwartaal, wordt in het huidige geldstelsel bruut afgestraft. Op enig niveau zijn wij allemaal de gevangene van hetzelfde geldspel.

Kortom: het geldstelsel schept de structurele conflicten die door zoveel directeuren worden ervaren, tussen de belangen van de aandeelhouders, hun eigen persoonlijke ethiek en hun zorgen voor de toekomst van hun kleinkinderen. Mijn bijdrage aan het aanpakken van dit dilemma is, het invoeren van een geldstelsel dat de macht van ondernemingen zal beperken en die macht in te zetten voor het doel van duurzaamheid op lange termijn (hoofdstuk 8: Een munteenheid voor de wereld—hoe het geld duurzaam te maken).

Hoewel het erop lijkt dat het Corporate Millennium voor de deur staat, is dit scenario slechts een van de manieren waarop de machtsverschuiving—weg van de natiestaten—zich kan manifesteren. Het volgende scenario—Zorgzame Samenlevingen—onthult een geheel ander stel krachten.