Het geld van de toekomst/Toegenomen valutavolatiliteit
← | → |
De volatiliteit van een munteenheid is de mate van verandering in de waarde van de ene munteenheid ten opzichte van alle andere munteenheden. Het is voorspelbaar dat centrale banken de volatiliteit van hun munteenheid niet op prijs stellen, maar volatiliteit is wel een van de onverwachte gevolgen van de enorme toename van speculatieve handelingen. In de jaren zestig beargumenteerden de voorstanders van vrij zwevende munteenheden dat de volatiliteit van een munteenheid zou afnemen zodra er een vrije markt was ingesteld. Valutamarkten zijn nu beslist veel opener en vrijer dan in de jaren zestig, toen het door Bretton Woods vastgestelde systeem van vaste ruilvoet van toepassing was.
Maar een statistische studie van de OECD (Organization of Economic Cooperation and Development, gevestigd in Parijs) liet een paar ontnuchterende conclusies zien, die de theoretische voorspellingen direct tegenspreken.192 De zwevende valutakoersen van de afgelopen 25 jaar hebben een gemiddelde valutavolatiliteit laten zien die vier keer zo hoog is als onder het systeem van vaste ruilvoeten van Bretton Woods.
Men hoeft geen raketgeleerde te zijn om te begrijpen waarom de volatiliteit toeneemt met het speculatieve volume van de transacties. Gewoon gezond verstand verklaart dat net zo goed. Laten we aannemen dat uw munteenheid onder druk staat en dat een bescheiden 5% van de belangrijkste valutahandelaren ‘een negatief standpunt ten aanzien van die munteenheid’ innemen. In de praktijk betekent dit dat zij deze munt of zullen verkopen of ‘short’ gaan.193 In 1986, toen het totale dagelijkse volume ongeveer $60 miljard bedroeg, zou zo’n beweging van 5% van de marktomvang een verschuiving van $3 miljard tegen de onderhavige munteenheid hebben vertegenwoordigd, zeker een uitdaging voor een centrale bank, maar een beheersbare uitdaging. Vandaag de dag, met volumes van $2 biljoen, genereert dezelfde procentuele handeling een overstelpende transfer van $100 miljard tegen uw munteenheid en daar kan geen enkele centrale bank weerstand tegen bieden.