Het geld van de toekomst/Postindustriële Samenleving is Kennis Tijdperk

Uit Aardnoot
< Het geld van de toekomst
Versie door Martien (overleg | bijdragen) op 12 mrt 2009 om 11:44 (Nulde versie)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hoofdstuk 3. Cybersfeer—de nieuwe geldgrens

Het geld van de toekomst (83)
Bernard Lietaer

De aard van de informatie

In de jaren veertig voorspelde de eerste president van IBM, Charles Watson, een wereldmarkt voor ‘misschien vijf computers’. In 1975 waren er zo’n 50.000 aan het werk en in 1997 meer dan 140 miljoen.65 In 1999 zijn wereldwijd een additionele 600 miljoen computers-op-een-kaart in gebruik,66 evenals de talloze ‘onzichtbare computers’ die zijn ingebouwd in dagelijkse apparatuur—een gewone auto bevat vandaag de dag meer computerverwerkingskracht dan het eerste ruimtevaartuig dat in 1969 op de maan landde.

De reden voor deze explosieve verspreiding is eenvoudig: de wereld heeft nooit eerder zo’n duizelingwekkende val in de prijs van een product gezien. We zijn gewend geraakt aan het idee dat de tegenwoordige laptopcomputer van 2000 euro meer kracht in zich heeft dan het mainframe van 10 miljoen dollar van twintig jaar geleden. Als het nuttig rendement en de kosten van auto’s dezelfde trend hadden gevolgd, zou u nu op een fractie van een druppel benzine in een auto die minder dan 1 euro kost van Lissabon naar Oslo hebben kunnen rijden en via Athene weer terug naar Amsterdam.

Toen de stoomkracht werd ingevoerd was die niet veel goedkoper dan waterkracht en het duurde van 1790 tot 1850 voor de prijs gehalveerd was.67 Evenzeer duurde het van 1890 tot 1930 voor de prijs van elektriciteit iets meer dan gehalveerd was.68 De kosten van computerkracht daarentegen worden elke 18 maanden gehalveerd. ‘De Wet van Moore’, genoemd naar de president van Intel, beschrijft zelfs een nog veel indrukwekkender verhouding: elke 18 maanden verdubbelt de computersnelheid én wordt de prijs gehalveerd.

Slechts één facet hiervan—het internet—is het onderwerp van naar schatting 12.000 artikelen per maand in alleen al de pers van de Verenigde Staten, en dan telt men zelfs nog niet mee wat op het internet zelf over het internet wordt geschreven. Nooit eerder is enige technologische verandering ingeluid door zo’n lawine van informatie. George Gilder noemt het ‘de grootste technologische stoomwals die ooit voortrolde’. Bill Gates beweert dat ‘de voordelen en problemen die voortkomen uit de internetrevolutie veel groter zullen zijn dan die welke werden voortgebracht door de pc-revolutie’. Het is de moeite waard om opnieuw te herhalen dat dát wat de veranderingen drijft, de enorme verlaging van kosten en snelheid is, niet alleen van computerchips maar ook van communicatie in het algemeen (zie kader).

Als we met zoveel ophef worden geconfronteerd is enige scepsis gezond, maar toch zou deze Revolutie wel eens een echte Revolutie kunnen zijn.

Er zijn hele bibliotheken volgeschreven over de verbazingwekkende technologieën die hiermee gemoeid zijn. Hier zullen we ons alleen richten op de betekenis van deze Informatierevolutie en de kansen die zij ons biedt om in de nabije toekomst ons geldstelsel te kiezen.

Om ons goed door deze stof te kunnen werken, is dit hoofdstuk verdeeld in de volgende vijf kopjes:*De aard van de informatie*Gevolgen voor de economie en desamenleving*Gevolgen voor het geld*Gevolgen voor banken en financiële diensten*Wijsheid in het Informatietijdperk?