Het geld van de toekomst/De stelsels van vandaag

Uit Aardnoot
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

‘Technische’ monetaire besluiten en politieke gevolgen

Het geld van de toekomst (208)
Bernard Lietaer

Enkele verschillen verduidelijken

Slechts weinig complementaire munteenheden overleefden de onrust en reconstructieprocessen van de Tweede Wereldoorlog en de hoogconjunctuur van de naoorlogse jaren. Zoals we kunnen verwachten is het alleen wanneer economisch moeilijke tijden zich aankondigen dat plotseling, als paddestoelen onder de toepasselijke weersomstandigheden, plaatselijke stelsels verschijnen. De stelsels van tegenwoordig zijn daarom vooral opnieuw dáár verschenen waar de werkloosheid door plaatselijke omstandigheden ongebruikelijk hoog is.

{{{width}}}

Figuur 5.4: Aantal gemeenschapsmunteenheden operationeel in twaalf landen, 1984-199849

Figuur 5.4 vat de dramatische groei van alle soorten complementaire munteenheden in het laatste decennium het best samen. Nog in de jaren tachtig waren er minder dan 100 van zulke munteenheden in de wereld. In het laatste decennium zijn ze met een factor 20 toegenomen.

In de rest van dit hoofdstuk en in het volgende hoofdstuk zullen we kijken naar de verschillende soorten complementaire munteenheden die nu operationeel zijn en hoe zij in specifieke landen zijn geïmplementeerd.