Het geld van de toekomst/Geld als de kern van de Hogedrukketel
← | → |
De buitengewone samenloop van deze vier megatrends in de volgende twee decennia geeft aan waarom Peter Russell gelijk had toen hij voorspelde dat er ‘in de komende twintig jaar evenveel verandering in de wereld zal plaatsvinden als er in de afgelopen tweehonderd jaar heeft plaatsgevonden.’24 Ik wil daaraan toevoegen dat we, om de uitdagingen die we zojuist beschreven hebben te kunnen aanpakken, ons bewustzijn over geld in de komende twintig jaar evenveel moeten veranderen als we in de afgelopen vijfduizend jaar gedaan hebben.
Figuur 1.2a: Opgesloten blijven in de manier waarop we nu tegen geld aankijken… |
Figuur 1.3: Geld als de kern van de Hogedrukketel |
Figuur 1.3 vat de vier geldvragen van de Hogedrukketel samen. Of we het leuk vinden of niet, er moet een antwoord komen op elk van deze vragen. Samen geven ze aan dat er iets fundamenteel moet veranderen in de manier waarop we nu met geld omgaan.
‘Er zal in de komende twintig jaar evenveel verandering in de wereld plaatsvinden als er in de afgelopen tweehonderd jaar heeft plaatsgevonden’ (Peter Russell) en evenveel verandering in ons bewustzijn over geld als in de afgelopen vijfduizend jaar…
Als we deze kwesties willen aanpakken moeten we de manier waarop we nu tegen geld aankijken ter discussie stellen. Opgesloten blijven in het heersende geldparadigma komt neer op collectief doen wat de cartoonist Cardon zo nuchter tekent.